Torgny, la petite Provence Belge

Helemaal in het uiterste zuiden van België ligt het schilderachtige Torgny, dat vanwege die bevoorrechte ligging ‘Le Méridional' wordt genoemd. Torgny kreeg de officiële titel ‘een van de mooiste dorpen van Wallonië' mee, maar is veel meer dan dat. Door de bescherming van de Ardennen en de ligging op de Zuidelijke rug van de derde cuesta geniet het van een microklimaat dat weerspiegeld wordt in de hele sfeer van het dorp en zijn omgeving die verrassend zuiders is. Het wordt omringd door wijngaarden (Torgny produceert zijn eigen wijnen die u op verschillende plaatsen kan degusteren), loofbossen, orchideeën en andere fauna en flora die nergens anders in de Benelux te vinden zijn. De kalk- en mergelgrond nemen de warmte daarenboven snel op en houden die lang vast, wat aan de vegetatie te merken is. En ook de huizen met hun typische Romeinse daken en gele steen, afkomstig van de nabijgelegen steengroeve (nu een natuurpark), stralen de warmte van het Zuiden uit. Heel anders dan de grauwe leisteen van de Ardennen die nochtans zo dichtbij zijn. Daarom kreeg Torgny de vleiende bijnaam ‘ La Provence Belge'.

In La Provence Belge ademt alles de nabijheid van Frankrijk. Torgny is gelegen in het dal van het prachtige riviertje de Chiers dat kilometers lang de natuurlijke grens vormt met de zo aanwezige zuiderbuur. Langs de Chiers is het heerlijk wandelen of joggen.

Dat allemaal maakt een onvergetelijk stukje exotisme net binnen Belgische landsgrenzen. Een lang bewaarde parel, die zich pas nu toeristisch begint te ontwikkelen.

Résidence Sens du Sud

Résidence Sens du Sud is de enige U-vormige hoeve van Torgny. Een oude hoeve met half gerenoveerde schuren, waar nog niet zolang geleden de koeien stonden. De kamers zijn zo authentiek mogelijk gehouden – er is o.a. een deel van de eettrog blijven staan – maar kregen allemaal hun eigen sfeer mee.

Zo zijn er de Toscaanse kamer, la Petite Provence, de sterrenkamer , la chambre des artistes en la chambre des amoureux ( de honeymoonsuite). In de binnenmuur van de oude stal bevindt zich een middeleeuwse grafsteen en de bouwstijl van het complex dat zich tussen de vroege negentiende en vroege twintigste eeuw uitstrekt is op zich interessant genoeg. ‘Sens du Sud’ zelf biedt u verschillende ontspanningsmogelijkheden. Zoals o.a. een enorme privé-bibliotheek, grote speelruimte in de stal (als het weer zelfs in het microklimaat tegenvalt) en een zwembad.

Wij bieden u ook alle informatie en gidsen voor een uitgebreid bezoek en kennismaking met de streek. In ‘Sens du Sud’ on est vraiment ‘Comme chez soi.’ De hoeve ligt in het centrum van Torgny, op honderd meter van de Franse grens, en is daarom de ideale uitvalbasis om het hele hinterland te verkennen. In de bossen in de buurt staan heuse blokhutten ter uwer beschikking, waar u een bbq kan houden of zelfs de nacht doorbrengen, midden in de natuur.

En voor degenen die de culinaire geneugtes van de streek willen ontdekken liggen de beste restaurants dichtbij, met als absolute top het sterrestaurant ‘La Grappe d’Or’ op vijftig meter afstand!