Boek 1: Duisternis

 

Duisternis is het eerste deel van een trilogie over de Middeleeuwen. een boek dat "een nieuw licht op de donkerste en geheimzinnigste periode uit de geschiedenis" werpt.

Het verhaal focust de zesde eeuw. De minst bekende uit de geschiedenis. En letterlijk en figuurlijk duister. In het jaar 535 zou de grootste natuurramp uit de geschiedenis hebben plaatsgevonden. Een gigantische vulkaanuitbarsting in het huidige Indonesië, die de eilanden van het vasteland scheidde en die een stofwolk lieten opwaaien die de zon gedurende bijna twee jaar helemaal verduisterde. Niet moeilijk dus dat de periode achteraf de duistere Middeleeuwen werd genoemd.

De zesde eeuw was niet alleen duister vanwege de vulkaanuitbarsting, maar ook door pest en oorlog. Figuurlijk ook: door het gemis aan betrouwbare, authentieke geschiedschrijving. "Ik heb de Middeleeuwen ontdekt in Engeland", zegt Luc Huybrechts. "Begin jaren tachtig heb ik daar gewoond. De vader van mijn toenmalige vriendin was schrijver en had een boek gemaakt over Bretagne en de Bretoenen. Daar is mijn fascinatie voor kastelen, mythes, ridders en de graal begonnen. Ik ben verscheidene keren naar Wales geweest en naar Cornwall. De Keltische figuren, met koning Arthur voorop, leven er sterk, ook bij de intellectuelen. De overgangsperiode tussen laat-Romeinse overheersing en de vroege Middeleeuwen is me zo beginnen fascineren dat ik er een filosofie over ben gaan opbouwen..."

"De zoektocht, zeg maar queeste naar het licht, kun je ook letterlijk nemen", zegt Luc. "De christelijke leer is gebaseerd op de Keltische. Weet je dat de druïden geloofden dat een onbevlekte maagd een kind ging krijgen? De symboliek van water, wijn, woestijn, palmtakken, was voor de Gallo-Romeinen veel te ver van hun bed. Ze hadden hun eigen leer. Vandaar Het vijfde Testament. Ik heb geprobeerd om de queeste naar de graal en figuren als Arthur, Merlijn, Galahad en Lancelot in een historisch aannemelijke context te plaatsen. Ook Tolkien en zelfs Star Wars zijn op die oude legendes gebaseerd. Het boek heeft zowel het avontuurlijke als het historische en mythologische."

Duisternis, Uitgegeven bij De Arbeiderspers
Publicatiedatum 2003
ISBN: 9789029522199