De Blauwe Ruiter

 

De veertienjarige Anouk Devrindt, dochter van een flamingante universiteitsprofessor en een flamboyante dame uit de francofone bourgeoisie, verhuist midden jaren zeventig met haar net gescheiden moeder naar de Belgische Westhoek. Daar wordt ze verliefd op een vriend van haar moeder, een beeldend kunstenaar met de bijnaam De Blauwe Ruiter. Tussen beiden ontspint zich een passionele relatie die leeftijd en moraal overschijdt.

Meer dan twintig jaar later keert Anouk, ondertussen journaliste, terug naar de Westhoek. Ze probeert in het reine te komen met haar verleden. Een uitgever heeft haar de opdracht gegeven een dossier aan te leggen over pedofilie in de Lage Landen. Daardoor wordt ze geconfronteerd met een onopgeloste pedofiliezaak in de Westhoek. Eenmaal in de ban van die zaak begiont ze in haar eigen verleden te spitten en stuit ze opnieuw op de bijna mythische figuur van De Blauwe Ruiter.

De Blauwe Ruiter is een intrigerende roman, die zich aandient als een puzzel waarvan de ontbrekende stukjes pas op de allerlaatste bladzijden worden ingepast.

De Blauwe Ruiter, Uitgegeven bij De Arbeiderspers
Publicatiedatum 1999
ISBN 90 295 2152-x/NUGI 300